150913 – GESLAAGD!!!

Het harde werken is beloond, Paddy heeft, boven verwachting, de jachtproeven C & B, tijdens de KNJV proeven op 13 september 2015 in Oldenzaal, behaald. Het was tot op het laatste moment spannend. Niet alleen voor Paddy maar ook voor voorjager Floor en trainer-hulp Camiel, maar ondanks zijn jonge leeftijd (op moment van behalen precies 18 maanden) heeft ie de concentratie vast kunnen houden.

In tegenstelling tot de zwemdiploma’s van kinderen zijn deze jachtdiploma’s niet in de volgorde A B C, maar C B A. Een A-diploma is echt het kersje op de taart en voor weinigen weggelegd. Vandaag zijn er slechts 2 A-diploma’s afgegeven, wat de moeilijkheidsgraad aangeeft.

B-diploma-Paddy

Niet alleen Paddy maar vrijwel alle trainings-teamgenootjes zijn met een C of B naar huis gegaan. Daar waar het net niet lukte was de rest van de punten van de andere proeven wel heel erg goed, dus een volgende keer weer goede kansen!

Om goed uitgerust aan het begin van de dag van start te gaan zijn we een dag eerder al vertrokken richting Oldenzaal. We hebben gelogeerd bij hotel Erve Hulsbeek

150912-knjv-jachtproeven01 150912-knjv-jachtproeven02

Na een gezellige avond en onrustige nacht, vol gezonde spanning en goede moed en zin naar het startpunt:  Restaurant Partycentrum Siemerink Flusshoeve

150913-knjv-jachtproeven06

Na de registratie, groepenverdeling, ophalen van het wild en medische keuring zijn we van start gegaan. In groepen naar de verschillende startpunten.

150913-knjv-jachtproeven07 150913-knjv-jachtproeven05

Onze groep mocht starten bij Proef H: Apport over diep water

Dat bleek voor de meesten meteen een desillusie te worden, ongeveer 2/3 van onze groep kwam terug met een 0. Aangezien dit één van de favoriete onderdelen van Paddy is waren we erg blij met zijn 8.

Daarna Proef A: Aangelijnd en los volgen, het rampenonderdeel van Paddy. Met een 7 uiterst tevreden maar wel een onderdeel om aan te werken.

Proef B: Uitsturen en komen op bevel, normaal geen enkel probleem en Paddy vertrekt op commando als een speer in één rechte lijn. Het terugkomen is deze keer echter wel een probleem en met een hakken-over-de-sloot-6 ook hier opluchting! De kracht van het weggaan en het parmantig en gefocust voor voorjager Floor terug gaan zitten hebben dit onderdeel gered….

Op naar de volgende proef, Proef C: Houden van de aangewezen plaats. Als laatste aan de beurt komen Floor en Paddy terug met een dikke 8.

Bij de volgende proef weer een favoriet van Paddy, Proef D: Apport te land. Over een afstand van 25 meter moet een model apport worden uitgevoerd door een konijn op te halen. Bij start Paddy weer als een speer weg maar in zijn enthousiasme en onstuimigheid mist ie het konijn en moet op zoek. Uiteindelijk wel netjes afgemaakt en met een 6 blij dat we nog in de race zijn voor het diploma. Tijdens trainingen is dit onderdeel bij Paddy eigenlijk altijd een 8, 9 en vaak een 10…. dat wordt steadiness trainen…..

De spanning stijgt bij ons 3-en, alle onderdelen waar Paddy nog niet steady genoeg is zijn nu geweest en zijn voldoende afgesloten. De onderdelen hierna zijn allemaal favoriet bij Paddy. Het C diploma komt in zicht.

We vervolgen met een B onderdeel, Proef G: Markeerapport. Hierbij moet Paddy over een afstand van 60 meter, na een schot, in een rechte lijn een eend ophalen en netjes terugbrengen recht voor de voorjager. Omdat het schot erg hard is en Paddy erg enthousiast, wordt de tactiek aangepast. Floor start met Paddy op de sliplijn, dit is direct 2 punten aftrek maar daarmee voorkom je dat Paddy door het schot getriggerd wordt en meteen van start gaat, inspringt, wat direct resulteert in een 0. Die tactiek blijkt een schot in de roos. Het schot klinkt, Floor geeft na het schot het commando en Paddy voert een model apport uit. Een dikke 8 is het resultaat.

Nu wordt het helemaal spannend, nog 2 onderdelen te gaan. Op voor het laatste onderdeel van het C diploma, Proef E: Apport uit diep water. Ook hier gaat het goed, Paddy en Floor komen blij terug met een 8.

Het C diploma is gehaald!

Op naar de laatste proef, Proef F: Verloren apport te land. Hierbij wordt een eend verstopt in het bos en moet de hond deze zelfstandig opsporen en terugbrengen. Dit alles binnen 3 minuten. Ruim binnen de tijd en met een 8 is ook deze proef afgerond EN diploma B is gehaald!

Totaal onverwacht met diploma B op zak de dag af kunnen sluiten.

De score van Paddy:

Proef A: 7 Aangelijnd en los volgen,
Proef B: 6 Uitsturen en komen op bevel
Proef C: 8 Houden van de aangewezen plaats
Proef D: 6 Apport te land
Proef E: 8 Apport uit diep water
Proef F: 8 Verloren apport te land
Proef G: 8 Markeerapport
Proef H: 8 Apport over diep water

hier vind je het totaaloverzicht van alle honden van die dag

Hele leuke, leerzame dag voor zowel Paddy als wijzelf. In de winterperiode lekker zelf rustig door met het bijhouden van al het geleerde en in het voorjaar weer trainen met het team.

Het sleutelwoord zal Steadiness zijn, dan gaan de resultaten vanzelf omhoog.

Voor nu een top afronding van een intensieve trainingsperiode.

en Paddy?….. die was bek af……

150913-knjv-jachtproeven11 150913-knjv-jachtproeven04 150913-knjv-jachtproeven10 150913-knjv-jachtproeven02 150913-knjv-jachtproeven03 IMG_9080 150913-knjv-jachtproeven08 150913-knjv-jachtproeven09 B-diploma-Paddy 150913-knjv-jachtproeven12 150913-knjv-jachtproeven13