karakter en rasinfo

Een enthousiaste familiehond met werklust
De Flatcoated Retriever mag dan uiterlijk een beetje lijken op zijn “neefje”, de Golden Retriever, maar daar houdt de vergelijking wel op. De hond heeft niet alleen een heel ander karakter, maar hij verdient ook een andere begeleiding. Het is een enthousiaste, gezellige en supervrolijke gezinshond, mits… zijn baasjes appelleren aan zijn werklust. Waar een Golden op leeftijd wat bezadigd kan raken, blijft een Flatcoat tot aan zijn oude dag ‘in’ voor actie. Een Flatcoat die niets te doen heeft, is dan ook een ongelukkige Flatcoat!

De temperamentvolle Flatcoat heeft veel beweging nodig. Hij is levendig, enthousiast en ondernemend, waardoor de opvoeding & training de eerste 2 jaar veel inzet vraagt van zijn baas. De baas zal steeds bedacht moeten zijn op speelse ontduikingen van de gestelde gehoorzaamheidsnormen.

Met een puppycursus en driemaal daags een blokje om ben je er niet met een Flatcoat. Er zal gewandeld en getraind moeten worden, want niet alleen fysieke inspanning, maar ook leren/denken geeft hen veel voldoening. Het hoeft niet perse jachtgerelateerd te zijn (hoewel ze dat natuurlijk wel geweldig vinden!), want ook binnen bijvoorbeeld het reddingshondenwerk, G&G, obedience, (politie)speurwerk, behendigheid, fly-ball en doggy-dance presteren ze met veel plezier!

Karakter

De Flatcoated Retriever is een hond die kracht toont zonder grof te zijn en snelheid uitdrukt zonder iel te zijn. Het is een slimme, actieve jachthond met een intelligente uitdrukking. Hij is vriendelijk gezind en vol zelfvertrouwen, en hij gaat met een eeuwig kwispelende staart door het leven. Die staart kan in de huiskamer voor nogal wat ongelukjes zorgen: zorg dus dat u de koffiekopjes, glazen limonade en bloemenvazen in veiligheid brengt!

Met zijn ondeugende gevoel voor humor lijkt deze ‘clown’ nooit volwassen te worden. Hij loopt over van plezier en is gek op water. Voor een Flatcoat moet u bovendien nogal van het actieve type zijn: de hond heeft altijd iets nodig om zijn geest en lijf bezig te houden. Hij doet dan ook niets liever dan dingen oppakken en apporteren.

Een Flatcoated Retriever verschilt op een aantal punten duidelijk van de andere retrieverrassen. Zo is hij later volwassen dan de andere Retrievers (wat betekent dat u meer geduld nodig zult hebben bij zijn opvoeding en training) en is hij temperamentvoller, ondeugender en beweeglijker. Een  Flatcoat vraagt dus  veel aandacht en beweging. De Flatcoated blijft ook op oudere leeftijd zeer actief.

Mits voldaan aan zijn behoefte tot dingen doen is de Flatcoat een zachte, stabiele hond die redelijk eenvoudig is op te voeden. De honden zijn intelligent en leergierig, en daardoor bijzonder snelle leerlingen. Van nature heeft de Flatcoat veel eigenschappen die hem tot een waardevolle jachthond maken. Hij heeft apporteerlust, is snel, intelligent, onvermoeibaar en heeft een goede neus. Ook gaat hij graag te water, waarbij hij niet snel last heeft van de kou.

Levendig
Doordat de Flatcoat zo veelzijdig is mist hij, zeker in zijn jeugd de rust van de andere retrievers. Er is zoveel dat hem nieuwsgierig maakt en prikkelt. Hij wil actief zijn en van alles ondernemen en onderzoeken. Dit heeft consequenties voor zijn eigenaar. De Flatcoat moet een gedegen opvoeding krijgen om hem in goede banen te leiden. Met strakke maar zachte hand behoort de jonge (gevoelige) Flatcoat te leren wat wel en niet is gewenst.

De Flatcoated heeft in onze tijd nooit de populariteit van de Golden en de Labrador kunnen evenaren. Voor het ras is dit wel zo gunstig, omdat de Flatcoated Retriever nu eenmaal veel meer van zijn mensen “vraagt” op het gebied van beweging, actie en consequentheid.

bron: http://www.knightsofthepearls.nl