Wormen bij de hond

Algemeen

Wormen komen zeer vaak voor bij de hond. Met name spoelwormen zien we zeer veel bij de hond. Omdat deze, naast de hond, ook mensen kunnen besmetten is het belangrijk honden vaak te ontwormen.

Welke wormen komen bij honden voor?

    • De spoelworm of toxacara canis

Deze worm komt veruit het meest voor bij de hond. Met name pups kunnen erg ziek worden van de spoelworm. De klachten zijn diarree en braken. Larfjes van de spoelworm trekken door het lichaam van de hond om uiteindelijk tot een volwassen worm te ontwikkelen in de darm.Volwassen honden hebben meestal geen symptomen maar kunnen wel andere honden en mensen besmetten. Besmetting treedt op via de baarmoeder, moedermelk, wilde (rauwe) dieren en ontlasting van besmette honden.

    • Haakwormen

Uncinaria komt in Nederland voor. Deze worm geeft vaak weinig klachten.

    • Lintwormen

Er zijn 3 soorten (Dipylidium, Taenia en Echinococcus). Besmetting gebeurt via vlooien, luizen en rauw vlees. De klachten van lintwormen bij de hond zijn mild tot afwezig. Wel kunnen stukjes lintworm uit de anus kruipen of bij de ontlasting zitten (lijkt op rijstekorreltjes) wat onsmakelijk is.

    • Zweepwormen

Trichuris Vulpis ofwel de zweepworm geeft vaak typisch dikke darmdiarree. Honden hebben niet altijd klachten. Bij zware infecties kunnen honden wel erger ziek worden. Pups kunnen zelfs overlijden.

Hoe weet ik of mijn hond wormen heeft? 

Wat de meeste mensen niet weten is dat de meeste honden geen klachten hebben als ze maar een paar wormen hebben. Volwassen honden hebben in de loop van hun leven ook al weerstand tegen wormen ontwikkeld waardoor ze zelden erge klachten hebben bij een wormbesmetting. Jonge honden zijn gevoeliger voor wormen, en pups helemaal. 
Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting. Meestal echter zijn de wormen alleen te ontdekken met ontlastingsonderzoek. De eieren zijn te zien met een microscoop.

Hoe behandel je een hond met wormen?

Omdat de meeste honden die besmet zijn met wormen geen klachten hebben is het advies een hond (preventief) vier maal per jaar te ontwormen. Pups moeten ontwormd worden conform het onderstaand schema. Dit ook omdat de mensen besmet kunnen raken met de spoelworm. Mensen zullen geen volwassen spoelwormen krijgen maar de larfjes van de wormen “trekken” door ons lichaam en nestelen zich in onze spieren. Heel soms komt een larfje in het oog terecht en kan zo blindheid veroorzaken. Niet ieder wormenmiddel pakt alle wormen evengoed aan.Om lintwormen te bestrijden is het middel Praziquantel nodig. Dit middel is meestal alleen bij de dierenarts te verkrijgen.