Honden EHBO – aanrijding

Aanrijdingen

Aangereden honden moeten altijd direct door de dierenarts nagekeken worden. Ook al lijkt het mee te vallen. Sommige verwondingen kunnen in een later stadium pas goed zichtbaar worden.

Wanneer een hond is aangereden is het goed op een aantal punten te letten:

  • Blijf zelf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellen
  • Let op uw eigen veiligheid, zelfs de betrouwbaarste hond kan van de pijn of schrik onverwachts bijten.
  • Probeert u de hond niet onnodig te verplaatsen, dit kan tot ernstiger trauma leiden.
Controleer de hartslag, de ademhaling en op grote bloedingen. Deze verhelpen voor vervoer naar de dierenarts kan levensreddend zijn.

Bij een hartstilstand

Leg het dier op de zij en druk met beide handen op de borstkas met de handpalmen op de borst. Druk de borst in gedurende 1 seconde en laat dan los. Herhaal dit 30x per minuut gedurende 2 minuten. Controleer de hartslag.

Bij een ademstilstand

Zorg er eerst voor dat de tong uit de bek getrokken is. Indien de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen kunstmatig beademen. Dit doet u door de kop in gestrekte positie te leggen, de bek te sluiten en de lippen goed over de onderlippen te vouwen. Dan kunt u door de neus beademen (denk aan uw veiligheid!). 3 seconden lucht inblazen en 2 seconden uit laten ademen.

Bij slagaderlijke bloedingen

Deze kunt u stelpen door stevig te drukken met een stuk schone stof . Indien dat onvoldoende is, kunt u ook proberen de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op de drukpunten in de straartbasis, de liezen, de oksels en de hals. Soms kan het handig zijn een drukverband aan te brengen.

bron: www.dierendokters.com