giftig voor honden

Het is zo verleidelijk: je hond zit naast je bij de tafel en houdt zijn kop schoon. Hij wil ook eten. Snel schuif je hem een stukje toe. Maar wees voorzichtig: buiten kans op overgewicht zijn veel van onze voedingsstoffen ook nog eens giftig voor honden.

De lijst van levenswaren die giftig zijn voor honden is lang en uitgebreid. Hier de meest voorkomende voor je op een rij.

Tomaten & rauwe aardappelen

Hoewel de tomaat zelf niet giftig is voor honden, is er wel zorgvuldigheid geboden. De groene delen van de tomatenplant (kroontjes, bladeren en stam) bevatten namelijk solanine. Dit is voor zowel hond als mens schadelijk. Solanine vind je trouwens ook terug in rauwe aardappelen.

Druiven & rozijnen

Je hoeft slechts een paar gedroogde rozijnen te laten liggen en je hond kan overlijden als hij dit opeet. In rozijnen en druiven zit namelijk een stof die kan leiden tot ernstige nierfalen.

Chocolade

Hierin zit de giftige stof Theobromine, welke dodelijk kan zijn voor je hond. Geef hem nooit chocolade en laat het dus ook niet rondslingeren. Heeft hij het toch te pakken? Bel direct de dierenarts.

De ui-familie

Ui, knoflook en andere verwante groenten zijn slecht voor de rode bloedlichaampjes van je hond. Bloedarmoede kan het gevolg zijn.

Alcohol

Waar alcohol al funest is voor mensen, is dit voor de lever van een hond nog schadelijker. En in bier zit hop, en dit zorgt bij honden voor een steeds hogere lichaamstemperatuur. Gewoon water blijven geven dus!

Mosterd

Mosterd, en met name de zaden, kan leiden tot een ontsteking van het maag-darmkanaal, lever, nieren en huid.

Rauw varkensvlees

Het eten van rauw varkensvlees kan leiden tot de dodelijke ziekte van Aujesky.

Peren & appels

Houd zaadjes van peren en appels uit de buurt van je hond. Deze bevatten arseen en dat kan dodelijk zijn. Ook andere fruitpitten kunnen giftig voor honden zijn trouwens.

Zoetstof xylitol

Drink jij zoetjes in je koffie of thee? Houd ze ver uit de buurt van je hond, want deze zijn giftig voor honden, met name kleine honden. Een hoge dosis kan zorgen voor een verlaging van de bloedglucosespiegel en dit kan je hond fataal worden.

Broccoli & bloemkool

Grote kans dat je nog nooit van het stofje isothiocynate hebt gehoord. Voor dit stofje, dat onder andere in broccoli, bloemkool en spruitjes zit, zijn veel honden gevoelig. Bij gevoelige honden kan teveel isothiocynate leiden tot schildklierklachten.

Cafeïne

Een klein slokje koffie (of ander cafeïnehoudend drankje) kan al voor problemen zorgen. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat de hartslag van jouw hond stijgt en dit kan in het ernstigste geval dodelijk zijn.

Melk

Er zitten een hoop goede stoffen in melk: melkeiwitten, calcium, mineralen en fosfor. Een klein beetje als aanvulling kan dus geen kwaad. Maar overdaad schaadt! In melk zit een grote hoeveelheid lactose en dit heeft een laxerende werking op honden. Met mate dus, voor je hond ernstige diarree heeft.

Noten

Veel noten zijn giftig voor honden. Macadamia’s en pinda’s staan bekend als giftig, maar vlak ook walnoten niet uit. Deze kunnen o.a. voor verlammingsverschijnselen aan de poten zorgen, maar ook voor lichaamstemperatuurverhoging, sloomheid, een dronken gevoel en braken.

Spinazie

Spinazie bevat de stof oxalates, dat bij een grote hoeveelheid schadelijk is voor de nieren van je hond.

Champignons
Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Avocado

De pit, schil en het fruit van de avocado kunnen voor ademhalingsproblemen en vochtophopingen in de longen, de buikholte en het hart zorgen. Ook een ontsteking aan de alvleesklier is mogelijk na het eten van avocado.

Nog meer giftig voor honden?

Zoals aangegeven is deze lijst niet volledig. Check altijd bij je dierenarts of fokker of een bepaalde levenswaar die je wilt geven niet giftig is.

bron: http://www.hondenmania.nl/