Honden EHBO – wonden

Wonden

In verband met bacteriële infecties is het van belang onderscheid te maken in snij-/schaafwonden en bijtwonden.

Bijtwonden

De schade die vechtwonden kunnen veroorzaken verschilt enorm. Het is afhankelijk van de tijd dat de kaken hebben vastgezeten, de plek waar gebeten is en de afmetingen dan de hond die bijt.
Vooral bijtwonden waarbij grote honden een kleine hond hebben gepakt of waarbij lang is vastgehouden (met kopschuddden erbij) kunnen verradelijke wonden maken. Niet zelden zijn dat kleine steekwondjes met ernstige onderhuidse schade. Het gebit van honden en katten bevatten bacteriën waardoor het gevaar van infectie op de loer ligt.

Wat te doen bij bijtwonden?

  • Haren rondom de wond weghalen
  • Wond schoondeppen met zoutoplossing (1 eetlepel per liter water)
  • Grote wonden bedekken met een gaas en eventueel licht verband.
  • Bijtwonden die ouder zijn dan 6 uur kunnen wegens abcesgevaar niet meer gehecht worden. Het is dus verstandig de wond voor die tijd te laten controleren door de dierenarts.

Snij- en schaafwonden

Snij- en schaafwonden worden regelmatig opgelopen. De kans op bacteriële infecties is een stuk kleiner dan bij bijtwonden maar dat is natuurlijk afhankelijk van het voorwerp.

Wat te doen bij snij- en schaafwonden?

  • Wonden die niet door de huid heen zijn hoeft u niet direct te laten controleren.
  • Wel is het verstandig deze wonden schoon te maken met een zoutoplossing (1 eetlepel per liter water).
  • Diepere wonden door de huid heen zullen wellicht gehecht moeten worden en het is dus verstandig deze binnen enkele uren te laten controleren door de dierenarts.

Indien uw hond veel aan de wond likt is het verstandig bijvoorbeeld een sok of een lichte bandage aan te leggen. Bij blijvend likken aan de wond doet u er goed aan de wond door de dierenarts te laten controleren.

bron: www.dierendokters.com/