Algemeen
Kennelhoest is een vorm van bronchitis, gekarakteriseerd door een harde droge hoest, waarbij de eigenaar het vaak vindt klinken alsof er een botje vastzit in de keel. Normaal heeft het ademhalingsstelsel een verdedigingsmechanisme bestaande uit trilharen en slijmvlies. Dit vangt troep en infectieuze micro-organismen in de mucus en brengt dit via de trilharen omhoog. Dit wordt dan opgehoest en doorgeslikt.
Kennelhoest kan veroorzaakt worden door:
- Stress (vervoer bij puppy’s uit Oostbloklanden/opeengepakt zitten)
- Infectieuze micro-organismen (virussen o.a.: influenza, adenovirus, hondenziekte)
- Sigarettenrook
- Overmatig veel stof
- Koude temperatuur
- Slechte ventilatie
De meest voorkomende oorzaken van kennelhoest zijn Bordetella (een bacterie) en Parainfluenza (een virus).
Bordetella kan overgebracht worden op cavia’s, konijnen, katten en andere honden (en op mensen met een verminderde weerstand). Bordetella is zeer besmettelijk tussen honden onderling (afhankelijk van stress en immuniteitsstatus). Parainfluenza kan alleen honden besmetten.
Hoe wordt een hond besmet met kennelhoest?
Besmetting vindt met name plaats via direct contact tussen honden. Echter, Kennelhoest kan ook via indirect contact overgedragen worden, dus via mensen of voorwerpen. Het kan 2 tot 14 dagen duren voordat symptomen verschijnen. Een hond met kennelhoest is gedurende ca. één week besmettelijk voor andere honden.
Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft?
Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Vaak wordt er dik, wit slijmopgegeven. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje. Over het algemeen zijn de honden verder niet ziek en zijn ze nog wel levendig, actief en hebben een goede eetlust.
Hoe stellen we de diagnose van kennelhoest?
Deze wordt aan de hand van de symptomen vastgesteld. Bij (lichte) druk op de keel zal de hond erg gaan hoesten en kokhalzen.
Hoe kan ik een hond met kennelhoest het beste behandelen?
Milde infecties kunnen vanzelf genezen. Bij heftige infecties geven we meestal antibiotica (eerste keuze is doxycycline). Door toedienen van antibiotica kan je het herstel mogelijk versnellen en met hoestonderdrukkers zal de situatie voor de hond wat aangenamer worden. Bij hele jonge puppy’s of honden met onderliggende aandoeningen (bv. hondenziekte) kan kennelhoest heel ernstig worden en zelfs overgaan in longontsteking.